Брендо чукна 60 г. в затвора

Събитието е минало без торта и скъпо шампанско

Актуални новини
11:20 - 09 Октомври 2024
3716
Брендо чукна 60 г. в затвора

Юбилей отбеляза Брендо в пандиза! Докато търка нара в Централния софийски затвор, Евелин Банев-Брендо чукна 60 години вчера! Събитието е минало без торта, скъпо шампанско и други глезотии, с каквито досега е празнувал рождения си ден на Банев. Тази година Брендо изкарва юбилея си съвсем скромно, а компания му правят не засукани хубавици, а колегите му от 12-а група на затвора. Брендо най-вероятно е почерпил скромно съкилийниците си в лавката на пандиза.

В бригадата му са обикновени пандизчии, осъдени на лишаване от свобода. За разлика от тях, на новодошлия му се приготвя специално диетично меню заради стомашни проблеми. Все пак Брендо не остава забравен зад решетките. Семейството му изпраща няколко поздравителни картички и писма по случай шейсетата годишнина, съобщава "България Днес".

Макар да е тикнат на топло по 6-годишна присъда за банда за пране на пари от дрога, Евелин Банев не прекарва времето си само между четири стени. Той е извеждан за лекарски прегледи и за посещение на зъболекар. Заради сложната процедура известният затворник е конвоиран с два буса охрана със светлини и звукова сигнализация и е пазен от десетина гавази от Главна дирекция "Изпълнение на наказанията". 

След близо 6 г. години в изгнание и дирен с червена бюлетина от Интерпол, Брендо реши да се предаде и да си излежи присъдата. Наказанието като главатар на група за пране на пари е най-малкото в сметката му. Румъния го осъжда на 10 г. и половина за наркотрафик, а в Италия му дават 20 г. затвор по аферата "Кокаинови крале".
За последните две години Банев се моли четири пъти на съда да си групира всички наказания и да ги излежи у нас. В тази връзка магистратите изискват информация от Италия за срока и режима, при който е бил задържан нашенецът.

За Евелин Банев са издадени заповеди за арест от Италия и Румъния, но съдът отказва да го екстрадира. Причината за отказа се корени в Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест (ЗЕЕЗА), в който се казва, че предаването на исканото лице в чужбина трябва да се отложи, докато то си изтърпи наказанието.