Броколи супа с ленено семе
за 2 порции, 25 мин
Продукти
250 г броколи на розички
1 глава лук
1 скилидка чесън
1 ч.л. зехтин или олио
300 мл зеленчуков бульон
2 с.л. ленено семе – 20 г
200 мл прясно мляко
1 с.л. заквасена сметана или кисело мляко
сол и черен пипер
1 с.л. ленено масло – олио
Приготвяне
Обелените лук и чесън се наситняват. Запържват се на средна температура в загретия зехтин до леко пожълтяване. Прибавят се броколите и къкри около 5 мин.
Сипва се бульонът и се готви на слаб огън около 10 мин.
Лененото семе се запича на сух тиган докато отдели аромат.
Отделят се малко броколи от супата.
В останалата супа се прибавя прясното мляко, кипва и се пасира. Разбърква се със заквасената сметана и се подправя със сол и черен пипер.
Връщат се обратно целите розички броколи.
Поръсва се с лененото семе и се полива с лененото масло.
Научете повече за ползите и вредите от ленено семе - от уебсайта vitamag.bg, където информацията е представена по лесен и разбираем начин.