Чеснови хлебчета със сирене и босилек
за 2 броя, 30 мин
Продукти
250 мл хладка вода
15 г прясна мая или 3-4 г суха мая
400 г брашно
3 с.л. зехтин или олио
15 г сол
на вкус сирене по избор – жълто, бяло, синьо
5 скилидки чесън
още 5 с.л. зехтин
4 с.л. зелено босилково песто
листенца пресен босилек
Приготвяне
Маята се разтваря в хладката вода, добавя се брашното и се замесва с куките на миксера или на ръка.
Прибавят се солта и 3 с.л. зехтин или олио и се омесва гладко тесто. Оставя се да втаса около 1 час на топло.
Тестото се разделя на две части и се оформят 2 овални плоски хлебчета.
Счуква се обеленият чесън и се смесва с 5 с.л. зехтин.
Намазва се хлябът и се подреждат отгоре малки парченца сирене.
Пече се върху скара или в загрята фурна на 275 градуса 8-10 мин.
Хлебчетата се гарнират със зеленото песто и свежи листенца босилек.
Хлябът може да се гарнира и с червено доматено песто или лютеница и свежа билка по избор.