Чеснови хлебчета със сирене и босилек

за 2 броя, 30 мин

Кухня
07:36 - 24 Февруари 2022
2566
Чеснови хлебчета със сирене и босилек

Продукти

250 мл хладка вода

15 г прясна мая или 3-4 г суха мая

400 г брашно

3 с.л. зехтин или олио

15 г сол

на вкус сирене по избор – жълто, бяло, синьо

5 скилидки чесън

още 5 с.л. зехтин

4 с.л. зелено босилково песто

листенца пресен босилек

 

Приготвяне

Маята се разтваря в хладката вода, добавя се брашното и се замесва с куките на миксера или на ръка.

Прибавят се солта и 3 с.л. зехтин или олио и се омесва гладко тесто. Оставя се да втаса около 1 час на топло.

Тестото се разделя на две части и се оформят 2 овални плоски хлебчета.

Счуква се обеленият чесън и се смесва с 5 с.л. зехтин.

Намазва се хлябът и се подреждат отгоре малки парченца сирене.

Пече се върху скара или в загрята фурна на 275 градуса 8-10 мин.

Хлебчетата се гарнират със зеленото песто и свежи листенца босилек.

Хлябът може да се гарнира и с червено доматено песто или лютеница и свежа билка по избор.