Цвеклови сарми с кускус в домати
за 4 порции, 65 мин
Продукти
2 стръка пресен лук
1 морков
2 см пресен джинджифил
4 с.л. зехтин или олио
250 г кускус
1 с.л. доматено пюре
300 мл зеленчуков бульон
сол и черен пипер
8 домата
1 с.л. лимонов сок
1 щипка захар
4 чери доматчета или 1 голям домат на парчета
16 листа цвекло или кейл
листенца босилек
Приготвяне
Пресният лук, обелените морков и джинджифил се нарязват на дребно. Всичко се сотира заедно в 1 с.л. загрят зехтин или олио.
Поръсва се кускусът, добавя се доматената паста и се сипва бульонът. Подправя се със сол и черен пипер и се оставя да набъбне.
Доматите се обелват и се нарязват на дребно. Смесват се с 2 с.л. зехтин или олио, лимоновия сок, захарта, сол и черен пипер и се разстилат в тавичка. Отгоре се подреждат разполовените чери доматчета.
Листата цвекло без дръжките се бланшират около 1 мин. във вряща подсолена вода.
Във всяко листо се слага по 1-2 с.л. от кускус плънката и се завиват на рула. Подреждат се в тавата върху доматите. Поръсват се със сол и черен пипер и се поливат с останалия зехтин или олио.
Пекат се в загрята фурна на 180 градуса 15-20 мин. Гарнира се с листенца босилек.