Цвеклови сарми с кускус в домати

за 4 порции, 65 мин

Кухня
07:32 - 06 Ноември 2023
11860
Цвеклови сарми с кускус в домати

Продукти

2 стръка пресен лук

1 морков

2 см пресен джинджифил

4 с.л. зехтин или олио

250 г кускус

1 с.л. доматено пюре

300 мл зеленчуков бульон

сол и черен пипер

8 домата

1 с.л. лимонов сок

1 щипка захар

4 чери доматчета или 1 голям домат на парчета

16 листа цвекло или кейл

листенца босилек

 

Приготвяне

Пресният лук, обелените морков и джинджифил се нарязват на дребно. Всичко се сотира заедно в 1 с.л. загрят зехтин или олио.

Поръсва се кускусът, добавя се доматената паста и се сипва бульонът. Подправя се със сол и черен пипер и се оставя да набъбне.

Доматите се обелват и се нарязват на дребно. Смесват се с 2 с.л. зехтин или олио, лимоновия сок, захарта, сол и черен пипер и се разстилат в тавичка. Отгоре се подреждат разполовените чери доматчета.

Листата цвекло без дръжките се бланшират около 1 мин. във вряща подсолена вода.

Във всяко листо се слага по 1-2 с.л. от кускус плънката и се завиват на рула. Подреждат се в тавата върху доматите. Поръсват се със сол и черен пипер и се поливат с останалия зехтин или олио.

Пекат се в загрята фурна на 180 градуса 15-20 мин. Гарнира се с листенца босилек.