Цветан Цветанов: Брендо е бил покровителстван политически и от службите

Задържани лица по делото "Брендо" са решаващи фактори в местната власт, заяви бившият вътрешен министър

Актуални новини
16:08 - 25 Юни 2024
4296
Цветан Цветанов: Брендо е бил покровителстван политически и от службите

През всичките години на прехода Брендо е бил покровителстван както политически, така и от представители на службите. Това заяви пред БНР Цветан Цветанов, бивш министър на вътрешните работи.

"Това е оперативната информация, с която разполагахме".
Цветанов си припомни сътрудничеството с италианските власти по случая през 2012 г., когато беше министър на вътрешните работи.

"При неговото задържане, което Брендо не очакваше, намерихме в автомобила му доклад, който беше предоставен от италианските власти на българските. Вътре имаше 14 или 18 телефона. Той контактуваше с различни негови партньори на права линия. Успяхме, заедно с италианските власти, да задържим цялата организирана група на територията на страната, след което бяха предадени. Някои излежаха своите присъди.

Ако проследете задържаните лица по делото "Брендо", ще видите, че сега някои от тях са решаващи фактори в местната власт".

Цветанов коментира желанието на Брендо да излежи присъдите си в български затвор.

"Може да не е в добро здравословно състояние и с това предаване ще получи някакво лечение. Възможно е и да има притеснения за живота си. При добро поведение тук, той може да бъде предсрочно освободен".

Ако Брендо проговори, притеснения трябва да имат тези, които през годините са го покровителствали и не предприеха никакви действия, за да се види какви са инвестициите, направени от негова страна, заяви бившият вътрешен министър.

Цветанов коментира думите на Атанас Атанасов, който попита президента дали снайперисти охраняват дома на Бойко Борисов.
От "Продължаваме промяната - Демократична Българя" обявиха, че ще поискат в парламента да бъдат изслушани по темата служебният премиер и вътрешният министър.

"Охраната около къщата на Борисов вероятно е свързана с постъпването на някаква оперативна информация. Тя
може да бъде дискутирана от парламентарната комисия, която се занимава с контрол над службите".
Цветанов смята, че е почти невъзможно да има правителство с първия мандат.

"Третият мандат би могъл да бъде реализиран. ПВУ е нещо, което си заслужава да имаме правителство. То обаче няма е с дългосрочен хоризонт и няма да реализира реформите, от които се нуждае страната ни".