Цветница с Lupa.bg: Риба в спанак под бутертесто
за 2 порции, 35 мин
Продукти
150 г филе риба без кожа – може и пушена
300 г спанак
1 глава лук
1 скилидка чесън
1 с.л. зехтин или олио
2 ч.л. брашно
150 мл прясно мляко
150 мл течна сметана за разбиване
3 яйца
1 жълтък
270-280 г бутертесто
сол, бял и черен пипер, индийско орехче
Приготвяне
Обелените лук и чесън се наситняват. Запържват се в загретия зехтин или олио около 1 мин.
Прибавя се спанакът, поръсва се брашното и се запържва с разбъркване само да се слегне спанакът.
Прибавят се сметаната и прясното мляко, без 1 с.л. Подправя се със сол, черен пипер и индийско орехче. Кипва и къкри на средна температура 10 мин.
Яйцата се сваряват 8 мин. Обелват се и се нарязват на филийки.
Рубата се нарязва на парчета с ширина около 1 см.
Спанакът се разстила в тавичка. Отгоре се подреждат рибата и сварените яйца.
Жълтъкът се разбива със заделеното прясно мляко.
Кората бутер тесто се разстила в тавата, като увисналите навън краища се подгъват навътре. Намазва се с жълтъчената смес.
Пече се в загрята фурна на 200 градуса (с вентилатор 180 градуса) 25 мин.