Цветница с Lupa.bg: Ягодово руло със сметанова извара и мента
50 мин
Продукти
За тестото: 4 яйца, 125 г захар, 1 щипка сол, 100 г брашно, 50 г царевично нишесте, още малко захар.
За плънката: 80 г захар, 2 с.л. лимонов сок, 300 мл течна сметана за разбиване, 2 пак. ванилова захар, 200 г извара, прясна мента за гарниране.
Приготвяне
Тестото: Жълтъците се разбиват с половината захар на пяна.
Белтъците се разбиват с щипката сол докато се стегнат, добавя се останалата половина захар и се бие до блестящ твърд сняг.
Белтъците се поставят върху жълтъчната смес. Разбърква се брашното с нишестето и се поръсва като внимателно всичко се разбърква на гладко тесто.
Изсипва се в плитка тава с хартия за печене. Пече се в загрята фурна на 200 градуса 10-12 мин.
Тънкият блат се изважда внимателно върху кухненска кърпа, поръсена със захар. Отлепва се хартията и се навива на руло.
Плънката: Изчистват се ягодите, разполовяват се надлъжно и се смесват със захарта и лимоновия сок.
Разбива се сметаната с ваниловата захар и се смесва с внимателно разбъркване с изварата. Отделят се 4 с.л. от крема.
Рулото се развива, намазва се с крема и се покрива с ягодите, като се оставят 8-10 парченца за гарниране.
Рулото се завива с плънката. Намазва се със заделения крем и се гарнира с останалите ягоди и с листенца мента. Слага се в хладилника за поне 3 часа.