Д-р Симидчиев: Райският газ е входна врата за хероина

Здраве
09:08 - 30 Юли 2022
3104
Д-р Симидчиев: Райският газ е входна врата за хероина

Райският газ е входна врата към употребата на по-тежките упойващи вещества и наркотици. Мнението е на пулмолога д-р Александър Симидчиев, който обясни, че самостоятелно и за кратко време райският газ не е опасна субстанция, а предизвиква замайване и нарушаване на част от така наречените когнитивните функции.

Проблем е, когато райският газ се съчетава с други химически вещества - алкохол и наркотици, когато може да предизвика тежки нарушения. Във вариант, в който райският газ се диша и е чист измества от алвеолите кислорода и може да предизвика намаляване нивото на кислород, което е нещо подобно на задушаване, поясни Симидчиев в интервю за News.bg.

По думите му, ако райският газ се ползва често и интензивно, може да предизвика нарушаване в централната нервна система, което е вследствие на липсата на кислород в кръвта. Райският газ със сигурност може да доведе до намаляване на интелектуалния потенциал и състояния подобни на инсулта и причината затова е отнемане на възможността кислородът да преминава през белия дроб и да влиза в организма, предупреди Симидчиев.

Той посочи, че при съчетание с други вещества, райският газ може да предизвика напълно объркване, възможност да се спъне човек, да падне, да счупи ръка, крак, ако управлява превозно средство, да се получи повреда. Множество неща може да предизвика райският газ, но ако в много ранна възраст се започва с опитите с химия да се подобрява настроението, това отваря пътя към по-сериозните злоупотреби с химически вещества, изтъкна Симидчиев.

Той отбеляза, че райският газ за съжаление може да доведе до смърт, като в България вече има един такъв съобщен случай.

Райският газ е изключително сериозен проблем, защото се употребява от подрастващите деца, а те са бъдещето на България. Когато бъдещето на България има потенциален риск да загине, уврежда бъдещето с десетки години.

От тази гледна точка независимо, че проблемът е от малко на брой случаи, той е много сериозен. Затова в парламента направихме всичко възможно да ограничим тази възможност, увери бившият депутат от ДБ.

Наред с вредните последици на райския газ, Александър Симидчиев уточни, че в медицината той се използва за така наречената лека анаркоза - когато се прави изваждане на зъб, дребни манипулации по кожата или понякога дори в гинекологията. В тези случай райският газ е вещество, което помага да се дислоцира чувството на болка от чувствата на негативна емоция. В тези случай е полезен и продължава да се употребява в клиничната практика, макар и не толкова често, обясни той. Когато говорим за употребата на райски газ в детската възраст, това няма нищо общо с медицината, а има общо със злоупотребата и някои хора правят пари за сметка на здравето и бъдещето на нацията, каза още Симидчиев.