Дърпан сладък хляб (СТЪПКА ПО СТЪПКА)

за 10 парчета

Кухня
08:26 - 19 Февруари 2022
3365
Дърпан сладък хляб (СТЪПКА ПО СТЪПКА)

Не се чудете. Сигурно го знаете този сладък дърпан хляб от тесто с мая и сте го похапвали. Често у нас му казваме сладка втасала баница.

Такава е например яловата баница от Банско, в която няма плънка, а навитите в тавата кори и изпечени, се заливат само със захарен сироп. Бързо и много сладко.

Дърпат се корите или се разточват. После се наслояват или навиват с различни сладки плънки. А накрая дърпането може да продължи във вид на разкъсване, начупване с голи ръце.

Предлагаме как да се приготви стъпка по стъпка този изваян хляб във вариант с лешници и шоколад. А за по-лесно печенето е в продълговата форма.

Продукти

За тестото: 300 мл прясно мляко, 30 г прясна мая или 1 пакетче суха мая, 1 ч.л. захар, 500 г брашно, 1 и ½ ч.л. сол, 75 г масло.

За плънката: 50 г лешникови ядки, 175 г тъмен шоколад, 150 г лешникова нуга - т.нар. течен шоколад, силно охладен в хладилник, 120 г студено масло, 1 ч.л. олио.

Приготвяне 

1

За тестото маята се смесва със захарта и хладкото прясно мляко леко да шупне. Смесват се брашното и солта и се добавят маслото на парченца и маята. Омесва се гладко тесто с куките на миксера или на ръка. Оставя се да втаса на топло за 30 мин.

За плънката лешниците се натрошават, нарязват се едро и се разстилат в тава. Пекат се в загрята фурна на 200 градуса 10-15 мин. до златисто кафяво. Оставят се да изстинат.

Форма за печене се намазва изцяло отвътре с олиото. Оставя се на студено. Тъмният шоколад се нарязва на парченца. Твърдата нуга и маслото се нарязват на парченца и се оставят отново в хладилника да са твърди.

Втасалото тесто се размесва отново на гладко тесто с поръсване на малко брашно.

 

2

Тестото се раздърпва или разточва от центъра към краищата на кора около 45х35 см.

 

3

Разстилат се върху кората втвърдените кубчета нуга крем и масло. Действа се бързо, за да не се разтопят от топлината на ръцете.

 

4

Поръсва се със 100 г парченца тъмен шоколад.

 

5

Кората се нарязва на около 6 равни ленти.

 

6

Внимателно, но бързо лентите се подреждат една върху друга.

 

 

7

Отново внимателно, но бързо натрупаните ленти се разрязват вертикално на 4 еднакви парчета.

 

 

8

Парчетата се поставят във формата едно до друго обърнати настрани. Оставя се да втаса на топло за 30 мин. Пече се в загрятата фурна на 180 градуса 35 мин. На 20-ата мин. се покрива с хартия за печене. Оставя се да изстине във формата 15 мин. и внимателно се изважда.

 

9

Останалите 75 г тъмен шоколад се разтопява на готрща водна баня. Полива се на ивички изпеченият сладък хляб.