Днес решават кой сяда в стола на Нинова

Националният съвет на БСП трябва да избере нов лидер, след като несменяемата лидерка обяви, че подава оставка след съкрушителните резултати на изборите

Новини
09:01 - 15 Юни 2024
2456
Днес решават кой сяда в стола на Нинова

Националният съвет на БСП решава кой ще изпълнява функциите на председател на партията след подадената оставка на Корнелия Нинова.

Тe се събират днес на заседание, съобщават от пресцентъра на партията. Членовете на ръководния орган трябва да изберат кой ще изпълнява функциите на председател на партията, след като във вторник Корнелия Нинова обяви, че се оттегля от лидерското място. Това стана на заседание на Изпълнителното бюро на БСП, на което са направени първи анализи на вота "две в едно" на 9 юни.

Националният съвет ще насрочи и пълен цикъл отчети и избори в партията, ще бъде избран изпълняващ функциите на председател на БСП, както и ще определи периода, в който ще се проведе прекият избор за нов председател.

"Оценявам нашите резултати като катастрофални, поради което поемам политическата отговорност персонално, лично и единствено, подавам оставка и свиквам Националния съвет", обясни решението пред медиите във вторник Нинова. Самата тя щяла да остане редови депутат в 50-я парламент.

Националният съвет трябва да избере един от заместниците й, който да довърши мандата. Това са Кристиан Вигенин, Ирена Анастасова, Владимир Москов и Атанас Зафиров.

В четвъртък в отворено писмо до партията Нинова призова оставката й да бъде приета. Освен това обяви, че няма да участва в работата на Изпълнителното бюро и Националния съвет на БСП, за да се избегнат всякакви внушения за нейна намеса в решенията на колективните органи на партията. Ще се съсредоточа в работата в парламента, където ще защитавам вашите интереси, както съм го правила винаги досега, пише Корнелия Нинова.

„Не бяха изминали и 24 часа от оставката ми и наддаването за БСП започна. Чуха се изказвания, които представляват отстъпление от наши дългогодишни позиции. И да знаете, че вратата на крепостта ни няма да бъде разбита отвън, а ще бъде отворена отвътре“, пише още Нинова в отвореното си писмо.

„Не давайте партията на търговците! Не позволявайте парите да убият ценностите ни“, призовава лидерът в оставка членовете на БСП.

Още на другия ден след изборите Младежкото обединение (МО) в БСП призова за незабавна оставка на председателя на партията Корнелия Нинова. Според тях резултатът на партията от вота е катастрофален.