Доматена салата с авокадо и пушена риба
за 2 порции, 20 мин
Продукти
2 филийк хляб по избор
2 големи домата
1 голямо авокадо
сол и черен пипер
125 г пушена риба
½ лимон
1 с.л. горчица
2 с.л. зехтин или олио
2 с.л. ябълков сок
1 с.л. бял балсамов оцет или друг по избор
кресон или прясна билка за гарниране
Приготвяне
Хлябът се раздробява с ръце. Запича се на сух тиган 3-4 мин. да се разпадне на златисто кафяви трохи.
Доматите се нарязват на филийки и се подреждат керемидообразно.
Авокадото се разполовява, маха се костилката и се отделя от кората. Нарязва се на филийки и се подрежда върху доматите. Подправя се със сол и черен пипер.
Пушената риба се почиства от костите и кожата и на парченца се подрежда върху зеленчуците.
Изцежда се лимонът и сокът се смесва с горчицата, зехтина, ябълковия сок и оцета.
Полива се салатата с дресинга. Поръсва се с кресон или билка и с хлебните трохи.
Пушената риба може да се замени с маринована или да се използва колбас по избор.