Едра пилешка супа с паста
за 6-8 порции, 120 мин
Продукти
1 пиле
3 глави лук
2 дафинови листа
12 зърна черен пипер
сол
около 300 г глава целина
3 големи моркова
1 малък стрък праз
около 150 г пащърнак
3 коренчета магданоз или още пащърнак
около 200 г тиква
175 г по-едра паста по избор
пресен или сух девесил
Приготвяне
Главите лук се разполовяват, без да се белят и се запичат без мазнина откъм разреза.
Слага се пилето и се залива с вода. Добавят се дафиновите листа, зърната черен пипер и малко сол и къкри 15 мин.
Половината от обелените целина и моркови и половината праз се нарязват едро и се прибавят. Вари се около 1 час.
Останалите целина, моркови, праз, изчистената и обелена тиква, обелените пащърнак и корени магданоз се нарязват на кубчета около 2 см.
Свареното пиле се обезкостява и месото се нарязва на хапки.
Прецежда се бульонът от варенето на пилето, добавят се нарязаните зеленчуци и се готви на средна температура 10-15 мин.
Сварява се отделно пастата ал денте във вряща подсолена вода и се отцежда. Прибавя се в супата заедно с пилешкото месо и девесила.