Фалафели - нахутени кюфтенца (класическа ориент рецепта)
за 4 порции, 60 мин
Продукти
300 г нахут
100 г лук
2 скилидки чесън
4 стръка магданоз
8 стръка кориандър или още магданоз
1 малка червена чушка – може люта
1 ч.л. семена кимион
1 ч.л. семена кориандър
4 шушулки кардамон
сол и черен пипер
2 с.л. брашно
2 ч.л. бакпулвер
80 г сусам
олио за пържене
Приготвяне
Нахутът се накисва в студена вода за най-малко 8 часа.
Шушулките кардамон се натискат да се отворят. Заедно със семената кимион и кориандър се запичат на сух тиган и се счукват, като преди това се махат шушулките на кардамона.
Отцеденият набъбнал нахут се смила, пасира с обелените и нарязани лук и чесън, с нарязаните пресни билки – кориандър и магданоз и чушката, и със счуканите подправки, сол и черен пипер. Добавя се 1-2 с.л. вода, за да стане сместа кремообразна.
Добавя се брашното, смесено с бакпулвера и се разбърква. Може да се сложи и малко повече брашно, ако сместа е доста влажна.
Оставя се да престои 30 мин., като се покрива с прозрачно фолио, за да не се образува коричка.
С намокрени ръце се оформят около 16 топки – фалафели, с големината на пинг-понг.
Сусамът се разстила върху хартия и се овалват нахутените кюфтенца.
Фалафелите се пържат в загрятото олио до златисто кафяво. Могат и да се изпекат в тава с намазнена хартия за печене.