Фалафели - нахутени кюфтенца (класическа ориент рецепта)

за 4 порции, 60 мин

Кухня
08:40 - 11 Март 2023
3282
Фалафели - нахутени кюфтенца (класическа ориент рецепта)

Продукти

300 г нахут

100 г лук

2 скилидки чесън

4 стръка магданоз

8 стръка кориандър или още магданоз

1 малка червена чушка – може люта

1 ч.л. семена кимион

1 ч.л. семена кориандър

4 шушулки кардамон

сол и черен пипер

2 с.л. брашно

2 ч.л. бакпулвер

80 г сусам

олио за пържене

 

Приготвяне

Нахутът се накисва в студена вода за най-малко 8 часа.

Шушулките кардамон се натискат да се отворят. Заедно със семената кимион и кориандър се запичат на сух тиган и се счукват, като преди това се махат шушулките на кардамона.

Отцеденият набъбнал нахут се смила, пасира с обелените и нарязани лук и чесън, с нарязаните пресни билки – кориандър и магданоз и чушката, и със счуканите подправки, сол и черен пипер. Добавя се 1-2 с.л. вода, за да стане сместа кремообразна.

Добавя се брашното, смесено с бакпулвера и се разбърква. Може да се сложи и малко повече брашно, ако сместа е доста влажна.

Оставя се да престои 30 мин., като се покрива с прозрачно фолио, за да не се образува коричка.

С намокрени ръце се оформят около 16 топки – фалафели, с големината на пинг-понг.

Сусамът се разстила върху хартия и се овалват нахутените кюфтенца.

Фалафелите се пържат в загрятото олио до златисто кафяво. Могат и да се изпекат в тава с намазнена хартия за печене.