Гъбена салата с дресинг от бъз и лешници

за 2 порции, 30 мин

Кухня
08:18 - 01 Юли 2023
3142
Гъбена салата с дресинг от бъз и лешници

Продукти

75 мл тъмен сок от бъз – от плод бъз (може да се използва разреден с вода сироп от бъз)

1 с.л. мед

1 малка главичка лук

1 с.л. балсамов оцет

1 ч.л. горчица

сол и черен пипер

5 с.л. зехтин или олио

30 г белени лешници или други ядки

350 г гъби – по-вкусно е да са различни видове

1 малка зелена салата

30 г пармезан или друго жълто сирене

 

Приготвяне

Сокът от бъз се кипва с меда и ври около 5 мин. да остане напаоловина.

Прибавят се обеленият наситнен лук, балсамовият оцет, горчицата, сол и черен пипер. Добавя се с разбъркване 4 с.л. зехтин или олио.

Лешниците се нарязват едро. Зелената салата се накъсва или нарязва едро.

Гъбите се запържват, запичат с останалия зехтин или олио и 1 с.л. от бъзовия дресинг на висока температура 4-5 мин.

Зелената салата се смесва с дресинга. Прибавят се гъбите. Поръсва се с лешниците и настъргания пармезан.