Гъбена салата с дресинг от бъз и лешници
за 2 порции, 30 мин
Продукти
75 мл тъмен сок от бъз – от плод бъз (може да се използва разреден с вода сироп от бъз)
1 с.л. мед
1 малка главичка лук
1 с.л. балсамов оцет
1 ч.л. горчица
сол и черен пипер
5 с.л. зехтин или олио
30 г белени лешници или други ядки
350 г гъби – по-вкусно е да са различни видове
1 малка зелена салата
30 г пармезан или друго жълто сирене
Приготвяне
Сокът от бъз се кипва с меда и ври около 5 мин. да остане напаоловина.
Прибавят се обеленият наситнен лук, балсамовият оцет, горчицата, сол и черен пипер. Добавя се с разбъркване 4 с.л. зехтин или олио.
Лешниците се нарязват едро. Зелената салата се накъсва или нарязва едро.
Гъбите се запържват, запичат с останалия зехтин или олио и 1 с.л. от бъзовия дресинг на висока температура 4-5 мин.
Зелената салата се смесва с дресинга. Прибавят се гъбите. Поръсва се с лешниците и настъргания пармезан.