Гъбена супа със сметана
за 4 порции, 40 мин
Продукти
500 г гъби
2 главички шалот или друг по-дребен лук
1 с.л. масло
2 с.л. лимонов сок
500 мл зеленчуков бульон
150 г заквасена сметана
магданоз, сол и черен пипер.
Приготвяне
Заделят се 100 г гъби, останалите се нарязват на парченца и се поливат с лимоновия сок.
Шалотът се наситнява и леко се запържва в маслото.
Добавят се нарязаните гъби и се сотира докато се изпари течността.
Сипва се бульонът и се пасира.
Оставя се да заври, добавя се сметаната и се разбърква.
Подправя се със сол и черен пипер.
Прибавят се заделените гъби, нарязани на филийки и се разбърква.
Поръсва се с наситнен магданоз.
Супата може да се приготви с изцедено кисело мляко, вместо заквасена сметана.
200 разнообразни рецепти два пъти в месеца със списанието "Кулинарен уикенд" - само за 1 лев.
Търсете новия брой с акценти: "Пълнени кюфтета", "Как се прави хляб без много месене", "6 идеи за неустоима пълнена тиква".