Гъбена супа със сметана

за 4 порции, 40 мин

Кухня
08:25 - 02 Октомври 2019
2750
Гъбена супа със сметана

Продукти

500 г гъби

2 главички шалот или друг по-дребен лук

1 с.л. масло

2 с.л. лимонов сок

500 мл зеленчуков бульон

150 г заквасена сметана

магданоз, сол и черен пипер.

 

Приготвяне

Заделят се 100 г гъби, останалите се нарязват на парченца и се поливат с лимоновия сок.

Шалотът се наситнява и леко се запържва в маслото.

Добавят се нарязаните гъби и се сотира докато се изпари течността.

Сипва се бульонът и се пасира.

Оставя се да заври, добавя се сметаната и се разбърква.

Подправя се със сол и черен пипер.

Прибавят се заделените гъби, нарязани на филийки и се разбърква.

Поръсва се с наситнен магданоз.

Супата може да се приготви с изцедено кисело мляко, вместо заквасена сметана.

200 разнообразни рецепти два пъти в месеца със списанието "Кулинарен уикенд" - само за 1 лев.

Търсете новия брой с акценти: "Пълнени кюфтета", "Как се прави хляб без много месене", "6 идеи за неустоима пълнена тиква".