Гъбено ризото със салвия
за 2 порции, 45 мин
Продукти
150 г микс от различни гъби или само от един вид
2 глави лук
2 скилидки чесън
450 мл зеленчуков бульон
2 с.л. зехтин
120 г ориз за ризото
100 мл бяло вино
1 малък лимон
20 г пармезан или друго жълто сирене
2 клонки салвия
сол и черен пипер
1 с.л. маскарпоне - друго крем сирене или заквасена сметана.
Приготвяне
Гъбите се нарязват на филийки. Обелените лук и чесън се наситняват.
Бульонът се слага да заври.
Загрява се 1 с.л. зехтин и се запържват леко 2/3 от лука и чесъна на средна температура.
Добавя се оризът и се запържва още 1 мин.
Деглазира се с виното - да заври силно, и се готви на умерена температура с разбъркване докато течността се поизпари.
Сипва се около 150 мл бульон и се готви на умерен огън с често разбъркване 20 мин. като постепенно се добавя и останалият бульон на порции.
През това време в останалия загрят зехтин се запържват гъбите на силен огън. Добавят се останалият лук и чесън и се запържва още 3-4 мин. на средна температура.
Добавя се нарязаната салвия. Поръсва се със сол и черен пипер, полива се с малко лимонов сок.
Прибавят се половината гъби в ориза и се разбърква леко.
Добавят се крем сиренето и настърганият пармезан и се разбърква. Маха се от котлона и се гарнира с останалите гъби.