Гъбено ризото със салвия

за 2 порции, 45 мин

Кухня
10:27 - 02 Ноември 2022
2846
Гъбено ризото със салвия

Продукти

150 г микс от различни гъби или само от един вид

2 глави лук

2 скилидки чесън

450 мл зеленчуков бульон

2 с.л. зехтин

120 г ориз за ризото

100 мл бяло вино

1 малък лимон

20 г пармезан или друго жълто сирене

2 клонки салвия

сол и черен пипер

1 с.л. маскарпоне - друго крем сирене или заквасена сметана.

 

Приготвяне

Гъбите се нарязват на филийки. Обелените лук и чесън се наситняват.

Бульонът се слага да заври.

Загрява се 1 с.л. зехтин и се запържват леко 2/3 от лука и чесъна на средна температура.

Добавя се оризът и се запържва още 1 мин.

Деглазира се с виното - да заври силно, и се готви на умерена температура с разбъркване докато течността се поизпари.

Сипва се около 150 мл бульон и се готви на умерен огън с често разбъркване 20 мин. като постепенно се добавя и останалият бульон на порции.

През това време в останалия загрят зехтин се запържват гъбите на силен огън. Добавят се останалият лук и чесън и се запържва още 3-4 мин. на средна температура.

Добавя се нарязаната салвия. Поръсва се със сол и черен пипер, полива се с малко лимонов сок.

Прибавят се половината гъби в ориза и се разбърква леко.

Добавят се крем сиренето и настърганият пармезан и се разбърква. Маха се от котлона и се гарнира с останалите гъби.