Джинджифилови кюфтета с моркови
за 4 порции, 55 мин
Продукти
800 г картофи
1 филия хляб
500 г моркови
3 стръка пресен лук
1 парче джинджифил - около 8 г
1 скилидка чесън
400 г смляно телешко или друга кайма
1 яйце
сол и черен пипер
4 с.л. олио
400 мл доматен сок
2 с.л. заквасена сметана или изцедено кисело мляко
2 с.л. соев сос
Приготвяне
Картофите без да се белят се сваряват за около 25 мин. и се обелват.
Хлябът се накисва във вода. Обелените моркови се настъргват на дребно. Пресният лук се нарязва на тънки пръстени. Обелените джинджифил и чесън се наситняват.
Телешката кайма се омесва с изстискания хляб, пресния лук, джинджифила, чесъна, половината моркови, яйцето, сол и черен пипер. Оформят се кюфтета.
Загрява се 2 с.л. олио и се изпържват от двете страни. Оставят се на топло.
В същия тиган се прибавя останалото олио. Запържват се останалите моркови 2-3 мин. Подправя се със сол и черен пипер. Добавя се доматеният сок и се готви на тих огън 10 мин.
Пасира се и се разбърква със заквасената сметана и соевият сос. Кюфтетата се слагат в соса и се загрява. Гарнират се с варените картофи.