Джинджифилови кюфтета с моркови

за 4 порции, 55 мин

Кухня
08:16 - 01 Юли 2023
2451
Джинджифилови кюфтета с моркови

Продукти

800 г картофи

1 филия хляб

500 г моркови

3 стръка пресен лук

1 парче джинджифил - около 8 г

1 скилидка чесън

400 г смляно телешко или друга кайма

1 яйце

сол и черен пипер

4 с.л. олио

400 мл доматен сок

2 с.л. заквасена сметана или изцедено кисело мляко

2 с.л. соев сос

 

Приготвяне

Картофите без да се белят се сваряват за около 25 мин. и се обелват.

Хлябът се накисва във вода. Обелените моркови се настъргват на дребно. Пресният лук се нарязва на тънки пръстени. Обелените джинджифил и чесън се наситняват.

Телешката кайма се омесва с изстискания хляб, пресния лук, джинджифила, чесъна, половината моркови, яйцето, сол и черен пипер. Оформят се кюфтета.

Загрява се 2 с.л. олио и се изпържват от двете страни. Оставят се на топло.

В същия тиган се прибавя останалото олио. Запържват се останалите моркови 2-3 мин. Подправя се със сол и черен пипер. Добавя се доматеният сок и се готви на тих огън 10 мин.

Пасира се и се разбърква със заквасената сметана и соевият сос. Кюфтетата се слагат в соса и се загрява. Гарнират се с варените картофи.