Джинджифилово пиле в уок

за 2 порции, 35 мин

Кухня
09:08 - 13 Октомври 2023
3526
Джинджифилово пиле в уок

Продукти

300 г пилешко филе

2 връзки пресен лук

30 г пресен джинджифил

2 скилидки чесън

1 зелено люто чушле или парче зелена сладка чушка

1 лайм или ½ лимон

½ папая - около 250 г (може да се замени с друг плод – пъпеш, ананас, круши)

2 стръка босилек

2 стръка кориандър или магданоз

2 стръка мента

2 с.л. олио

сол и черен пипер

2 с.л. рибен сос

2 с.л. соев сос

(или общо 4 с.л. соев сос)

2 с.л. зеленчуков бульон или вода

 

Приготвяне

Пресният лук се нарязва косо на парчета с дължина 2 cm. Обеленият джинджифил се нарязва на тънки ивици. Обеленият чесъна се нарязва на тънки филийки. Лютото чушле се нарязва на пръстени, като може да се махнат семките.

Изцежда се сокът на лайма. Обелената и изчистена от семките папая се нарязва на около 2 см дълги филийки и се полива с лайм сока.

Измитото и подсушено пилешко филе се нарязва на ивици. Подправя се със сол и черен пипер. Изпържва се в уок или друг по-дълбок тиган в 1 с.л. загрято олио 3-4 мин. Изважда се от тигана.

Добавя се останалото олио в същия тиган и се запържват заедно пресният лук, джинджифилът, чесънът 1 мин.

Прибавя се папаята и се готви още 2 мин. Залива се с рибения сос, соевия сос и бульона и се оставя да заври.

Връща се месото в тигана и се готви всичко с разбъркване 1 мин. Поръсва се с наситнените пресни билки.