Къри риба върху ечемичено ризото със спанак

за 4 порции, 30 мин

Кухня
07:37 - 16 Юни 2022
1450
Къри риба върху ечемичено ризото със спанак

Продукти

4 филета по 150 г риба по избор

2 глави лук

2 с.л. масло

250 г перлен ечемик - може да се замени с пълнозърнест или с ориз за ризото

индийско орехче, сол, бял или черен пипер

800 г пресен спанак

1 ч.л. къри на прах

2 с.л. зехтин или олио

2 с.л. заквасена сметана

 

Приготвяне

Обеленият лук се наситнява. Запържва се леко в разтопеното масло.

Добавя се ечемикът, запържва се кратко и се сипва 1 л вода. Подправя се със сол, бял пипер и се готви под капак 15-20 мин. на слаб огън. Ако се приготвя с ориз, се готви по-кратко и без капак.

Спанакът се нарязва едро. Добавя се към ечемика и се готви още няколко минути.

Подсушената риба се овкусява със сол и къри. Изпържва се от двете страни по около 2 мин. в загретия зехтин.

Рибата се подрежда върху ечемиченото ризото, разбъркано със заквасената сметана и поръсено с индийско орехче.