Къри риба върху ечемичено ризото със спанак
за 4 порции, 30 мин
Продукти
4 филета по 150 г риба по избор
2 глави лук
2 с.л. масло
250 г перлен ечемик - може да се замени с пълнозърнест или с ориз за ризото
индийско орехче, сол, бял или черен пипер
800 г пресен спанак
1 ч.л. къри на прах
2 с.л. зехтин или олио
2 с.л. заквасена сметана
Приготвяне
Обеленият лук се наситнява. Запържва се леко в разтопеното масло.
Добавя се ечемикът, запържва се кратко и се сипва 1 л вода. Подправя се със сол, бял пипер и се готви под капак 15-20 мин. на слаб огън. Ако се приготвя с ориз, се готви по-кратко и без капак.
Спанакът се нарязва едро. Добавя се към ечемика и се готви още няколко минути.
Подсушената риба се овкусява със сол и къри. Изпържва се от двете страни по около 2 мин. в загретия зехтин.
Рибата се подрежда върху ечемиченото ризото, разбъркано със заквасената сметана и поръсено с индийско орехче.