Къри супа с бяло зеле и манатарки
за 4 порции, 55 мин
Продукти
15 г сушени манатарки или други сухи гъби (може да се използват и пресни гъби)
350 г бяло зеле
1 зелена чушка
1 жълта чушка
2 моркова
2 стръка дръжкова целина (може да се използват клонки целина)
1 глава лук
1 парче джинджифил около 2 см
1 скилидка чесън
1 с.л. зехтин или олио
1-2 щипки семена ким или кимион
1 ч.л. къри на прах
750 мл зеленчуков бульон
400 г белени домати – може от консерва
сол и черен пипер
½ връзка див лук или зелените пера на пресен лук
Приготвяне
Сухите гъби се накисват в 250 мл хладка вода. Почистеното зеле се нарязва на тънки ивици.
Изчистените от семето чушки се нарязват на малки кубчета.
Обелените моркови се нарязват на малки кубчета или тънки шайби.
Леко обелената от нишките дръжкова целина се нарязва напречно на тънки парченца.
Обелените лук, чесън и джинджифил се наситняват.
Загрява се зехтинът в голяма тенджера. Слагат се приготвените зеленчуци и се поръсват с кима и кърито.
Сипва се бульонът и се добавят доматите.
Изцеждат се сушените гъби и се нарязват на парченца. Запазва се водата от накисването като се прецежда през гъста цедка.
Добавят се в супата и гъбите, и водата им.
Кипва и се готви под капак около 20 мин.
Подправя се със сол и черен пипер. Поръсва се с наситнения див лук.