Картофен гретен с пащърнак и мащерка
за 4 порции, 70 мин
Кухня
07:59 - 26 Януари 2023
2582
Продукти
400 г пащърнак
400 г картофи
1 скилидка чесън
1 с.л. меко масло
сол, черен пипер и индийско орехче
1 с.л. наситнена мащерка
250 мл течна готварска сметана (може да се замени с прясно мляко)
50 г настъргано жълто сирене – кашкавал или друго
Приготвяне
Обелените картофи и обеленият пащърнак се нарязват на тънки филийки.
Обелената скилидка чесън се разрязва и се натрива тавичката за печене. Намазва се с масло.
Равномерно се разпределят пащърнакът и картофите.
Подправят се със сол, черен пипер и индийско орехче. Поръсват се с мащерката.
Сипва се сметаната почти да се покрият зеленчуците. Поръсва се настърганото сирене.
Пече се в загрята фурна на 180 градуса 45 мин. до златисто кафяво.