Класически американски ябълков пай

за 12 парчета, 90 мин

Кухня
08:32 - 07 Февруари 2023
3547
Класически американски ябълков пай

Продукти

250 г пълнозърнесто брашно

280 г бяло брашно

(може да се приготви само с 530 г бяло брашно)

130 г захар

1 щипка сол

180 г масло

1 с.л. ябълков оцет

½ лимон

50 г кафява захар

1 ч.л. канела

5 големи ябълки – по около 250 г всяка

3 с.л. прясно мляко

 

Приготвяне

Тестото се омесва най-лесно с куките на миксера.

Разбъркват се пълнозърнестото брашно, 250 г бяло брашно, 30 г захар и щипката сол. Добавя се маслото на малки парченца и се омесва за кратко.

Прибавят се оцетът и 10-12 с.л. студена вода. Омесва се бързо всичко на гладко тесто.

Тестото се разделя на две части. Завива се в прозрачно фолио и се слага за 2 часа в хладилника.

Тестото може да се приготви и ден-два педварително.

Настъргва се 1 ч.л. лимонова кора и се изцежда 1 с.л. сок. Смесват се със 70 г захар, кафявата захар, останалото брашно и канелата.

Ябълките се нарязват на четири, обелват се и се нарязват на много тънки резени.

Ябълките се разбъркват с останалите съставки.

Тестото се разточва на два кръга с диаметър около 30 см.

Разстила се едната кора на дъното, по страните и малко над ръба на форма за печене с диаметър около 25 см. Изсипва се ябълковата плънка.

Другата кора се нарязва на ленти с ширина 2 см.

Лентите се подреждат под формата на решетка върху ябълковата плънка, като краищата се натискат да прилепнат към долната кора.

Намазват се лентите с прясно мляко и се поръсват с останалата захар.

Пече се в загрята фурна на 180 градуса (с вентилатор 160 градуса) около 70 мин.