Компот от тиква с джинджифил и ябълков оцет

Кухня
08:02 - 02 Февруари 2023
1777
Компот от тиква с джинджифил и ябълков оцет

Продукти

1,2 кг тиква

10 г парче пресен джинджифил

1 лимон

110 г захар

2 карамфилчета

5 с.л. ябълков оцет или бял балсамов

½ пръчка канела

Приготвяне

Тиквата се нарязва на парчета, изчиства се от семките и се обелва. Парчетата тиква се нарязват на кубчета около 2 см.

Джинджифилът се обелва и се нарязва на много фини кубчета.

Настъргва се кората на лимона. Разполовява се и се изцежда сокът.

Смесват се 250 мл вода, 100 г захар, лимоновата кора и сокът, карамфилчетата, канелата, джинджифилът и 4 с.л. оцет. Слага се да заври.

Маринатата се оставя да изстине. Слага се тиквата и престоява под капак на стайна температура 8-12 часа.

Изважда се тиквата с решетеста лъжица. Течността се кипва и тиквата се връща. Вари се 20-25 мин. до омекване на тиквата - без да се разварява.

Махат се канелата и карамфилът. Добавят се останалата захар и оцет.

Може да се сложи в буркани и а се се затварят плътно. Така се съхранява се в хладилника или извън него, но като се стерилизира 5 мин.