Компот от тиква с джинджифил и ябълков оцет
Продукти
1,2 кг тиква
10 г парче пресен джинджифил
1 лимон
110 г захар
2 карамфилчета
5 с.л. ябълков оцет или бял балсамов
½ пръчка канела
Приготвяне
Тиквата се нарязва на парчета, изчиства се от семките и се обелва. Парчетата тиква се нарязват на кубчета около 2 см.
Джинджифилът се обелва и се нарязва на много фини кубчета.
Настъргва се кората на лимона. Разполовява се и се изцежда сокът.
Смесват се 250 мл вода, 100 г захар, лимоновата кора и сокът, карамфилчетата, канелата, джинджифилът и 4 с.л. оцет. Слага се да заври.
Маринатата се оставя да изстине. Слага се тиквата и престоява под капак на стайна температура 8-12 часа.
Изважда се тиквата с решетеста лъжица. Течността се кипва и тиквата се връща. Вари се 20-25 мин. до омекване на тиквата - без да се разварява.
Махат се канелата и карамфилът. Добавят се останалата захар и оцет.
Може да се сложи в буркани и а се се затварят плътно. Така се съхранява се в хладилника или извън него, но като се стерилизира 5 мин.