Kускус с тиква , нахут и сушени кайсии
за 4 порции, 80 мин
Продукти
2 моркова
2 корена пащърнак - големина колкото морковите
8 главички шалот или друг дребен лук
2 пръчки канела
1 звезичка анасон или 1-2 щипки на прах
2 дафинови листа
5 с.л. зехтин
сол
½ ч.л. джинджифил на прах
1-2 щипки куркума на прах
2 щипки червен пипер
2 щипки лют червен пипер
300 г обелена и изчистена тиква
75 г сушени кайсии
200 г сварен нахут – може от консерва
350 мл гореща вода
170 г кускус
1 щипка шафран – може и без него, но дава неповторим вкус, аромат и цвят
260 мл горещ зеленчуков бульон
20 г масло
25 г хариса – лют пиперков сос
25 г настъргана лимонова кора
магданоз или пресен кориандър
Приготвяне
Обелените моркови и пащърнак се нарязват на 2 см парчета, обелените глави шалот се разрязват на 4 и се слага всичко в тава. Добавят се канелата, анасонът, дафиновите листа, 4 с.л. зехтин, сол и всички останали подправки и се разбърква.
Пече се в загрята умерена фурна 15 мин. Прибавя се тиквата на парченца и се готви още 30 мин. Добавят се сушените кайсии на парченца, отцеденият нахут и водата и се готви още 10 мин.
През това време кускусът се смесва с останалата 1 с.л. зехтин, шафрана и сол и се залива с бульона. Покрива се и се оставя да набъбне за 10 мин. Слага се маслото и се разбърква, разрохква с вилица.
Подправя се с харисата, лимоновата кора и се разбърква с изпечените зеленчуци внимателно. Поръсва се с наситнен магданоз или пресен кориандър.
По същия начин може да се приготви дългозърнест ориз.