Kускус с тиква , нахут и сушени кайсии

за 4 порции, 80 мин

Кухня
08:47 - 19 Февруари 2022
3291
Kускус с тиква, нахут и сушени кайсии

Продукти

2 моркова

2 корена пащърнак - големина колкото морковите

8 главички шалот или друг дребен лук

2 пръчки канела

1 звезичка анасон или 1-2 щипки на прах

2 дафинови листа

5 с.л. зехтин

сол

½ ч.л. джинджифил на прах

1-2 щипки куркума на прах

2 щипки червен пипер

2 щипки лют червен пипер

300 г обелена и изчистена тиква

75 г сушени кайсии

200 г сварен нахут – може от консерва

350 мл гореща вода

170 г кускус

1 щипка шафран – може и без него, но дава неповторим вкус, аромат и цвят

260 мл горещ зеленчуков бульон

20 г масло

25 г хариса – лют пиперков сос

25 г настъргана лимонова кора

магданоз или пресен кориандър

 

Приготвяне

Обелените моркови и пащърнак се нарязват на 2 см парчета, обелените глави шалот се разрязват на 4 и се слага всичко в тава. Добавят се канелата, анасонът, дафиновите листа, 4 с.л. зехтин, сол и всички останали подправки и се разбърква.

Пече се в загрята умерена фурна 15 мин. Прибавя се тиквата на парченца и се готви още 30 мин. Добавят се сушените кайсии на парченца, отцеденият нахут и водата и се готви още 10 мин.

През това време кускусът се смесва с останалата 1 с.л. зехтин, шафрана и сол и се залива с бульона. Покрива се и се оставя да набъбне за 10 мин. Слага се маслото и се разбърква, разрохква с вилица.

Подправя се с харисата, лимоновата кора и се разбърква с изпечените зеленчуци внимателно. Поръсва се с наситнен магданоз или пресен кориандър.

По същия начин може да се приготви дългозърнест ориз.