Леща супа с алабаш и балсамико

за 2 порции, 25 мин

Кухня
08:21 - 04 Март 2023
2299
Леща супа с алабаш и балсамико

Продукти

2 морковa – около 100 г

250 г алабаш

2 стръка пресен лук

1 с.л. зехтин или олио

2 ч.ч. червена леща или друга по избор

200-300 мл зеленчуков бульон

сол и черен пипер

1/2 връзка магданоз

½ с.л. балсамов оцет или повече

 

Приготвяне

Обелените моркови и алабаш се нарязват на кубчета. Пресният лук се нарязва на пръстени.

Загрява се зехтинът или олиото и се сотират всички зеленчуци около 4 мин.

Добавя се лещата, сипва се 100 мл вода, разбърква се и се оставя да заври.

Готви се 10 мин. или повече в зависимост от лещата.

Разрежда се с бульона.

Овкусява се със сол и черен пипер.

Подправя се с балсамовия оцет и се поръсва с наситнен магданоз.

По същия начин лещата може да се приготви с ряпа или зеле.