Лимонено пиле с картофки и зелен фасул

за 4 порции, 80 мин

Кухня
13:15 - 31 Юли 2023
3669
Лимонено пиле с картофки и зелен фасул

Продукти

8 пилешки бутчета – горната част

1 глава лук

2 скилидки чесън

100 г зелен фасул

500 г по-дребни картофи

8 пилешки бутчета (100-125 г)

1 лимон

1 малък портокал

8 клонки мащерка

2 клонки риган

10 г джинджифил

70 мл лимонов сок

70 мл портокалов сок

150 мл пилешки бульон

1 с.л. зехтин или олио

сол, черен пипер, лют и сладък червен пипер

 

Приготвяне

Обелените лук и чесън се наситняват. Зеленият фасул се нарязва на парчета. Обелените картофки се прорязват няколко пъти, без да се разрязват докрай.

Подсушените пилешки бутчета се подправят със сол и черен пипер. Лимонът и портокалът се нарязват на тънки кръгчета. Обеленият джинджифил се нарязва на дребно.

Лукът се слага на дъното на дълбок съд. Подреждат се пилешките бутчета. Между тях се слагат картофите.

Смесват се лимоновият и портокаловият сок, бульонът, чесънът, джинджифилът и лютият червен пипер. Полива се върху пилето и картофите.

Поръсва се със сладкия червен пипер. Покрива се с лимоновите и портокаловите кръгчета. Поръсва се с половината наситнени мащерка и риган. Полива се със зехтина или олиото, подправя се със сол и черен пипер.

Пече се в загрята фурна на 180 градуса (с вентилатор 160 градуса) 30-35 мин. Прибавя се зеленият фасул и се готви още 10-15 мин. Изважда се от фурната и се поръсва с останалите мащерка и риган.