Листно цвекло на тиган със стафиди и чили

за 2 порции, 35 мин

Кухня
08:13 - 06 Ноември 2025
383
Листно цвекло на тиган със стафиди и чили

Продукти

350 г листно зеле

1 малко червено люто чушле или парче сладка червена чушка

2 скилидки чесън

1-2 с.л. стафиди

2 с.л. зехтин или олио

1-2 с.л. оцет

сол и черен пипер

 

Приготвяне

Отрязват се дръжките на листното цвекло. Нарязват се на парчета, бланшират се във вряща подсолена вода 2 мин. и се отцеждат.

Листата се нарязват на ленти с ширина около 2 см.

Чилито се разполовява по дължина, махат се семките и се нарязва едро. Обеленият чесън се нарязва на фини филийки.

Стафидите се заливат с вряща вода леко да набъбнат и се отцеждат.

Загрява се зехтинът или олиото. Запържват се листата на цвеклото на висока температура с разбъркване 1 мин.

Добавят се бланшираните дръжки, чесънът и чилито и се разбърква на котлона.

Прибавят се стафидите. Деглазира се с оцета и 100 мл вода – да заври силно.

Готви се под капак на средна температура 3-4 мин. Подправя се със сол и черен пипер. Готви се още около 2 мин. на по-висока температура - да остане на мазнина.