Листно цвекло на тиган със стафиди и чили
за 2 порции, 35 мин
Продукти
350 г листно зеле
1 малко червено люто чушле или парче сладка червена чушка
2 скилидки чесън
1-2 с.л. стафиди
2 с.л. зехтин или олио
1-2 с.л. оцет
сол и черен пипер
Приготвяне
Отрязват се дръжките на листното цвекло. Нарязват се на парчета, бланшират се във вряща подсолена вода 2 мин. и се отцеждат.
Листата се нарязват на ленти с ширина около 2 см.
Чилито се разполовява по дължина, махат се семките и се нарязва едро. Обеленият чесън се нарязва на фини филийки.
Стафидите се заливат с вряща вода леко да набъбнат и се отцеждат.
Загрява се зехтинът или олиото. Запържват се листата на цвеклото на висока температура с разбъркване 1 мин.
Добавят се бланшираните дръжки, чесънът и чилито и се разбърква на котлона.
Прибавят се стафидите. Деглазира се с оцета и 100 мл вода – да заври силно.
Готви се под капак на средна температура 3-4 мин. Подправя се със сол и черен пипер. Готви се още около 2 мин. на по-висока температура - да остане на мазнина.
