Листно цвекло с доматчета и сирене

за 4 порции, 30 мин

Кухня
08:16 - 06 Ноември 2025
424
Листно цвекло с доматчета и сирене

Продукти

1 кг листно цвекло

250 г чери домати или от големите на парчета

100 г меко козе сирене или друго добре изкиснато бяло саламурено сирене (може да се използва и моцарела)

2 клонки мащерка

3 с.л. зехтин или олио

½ лимон

1 ч.л. мед

сол и черен пипер

 

Приготвяне

Изрязват се дебелите дръжки на листното зеле. Не се изхвърлят, може да се използват за друго ястие, например супа.

Листата цвекло се бланшират във вряща подсолена вода 2 мин. Отцеждат се и се слагат в тавичка.

Чери доматите се разполовяват и се подреждат върху цвеклото. Сиренето се натрошава или нарязва на парчета и се слага между доматите.

Откъсват се листенцата от клонките мащерка.

Поръсва се мащерката и и се полива с 1 с.л. зехтин или олио.

Пече се в загрята фурна на 160 градуса (с вентилатор 150 градуса) около 10 мин. – докато сиренето започне да се разтопява и получи лек златистокафяв загар.

Изцежда се лимонът. Сокът се смесва с меда и останалия зехтин или олио. Полива се ястието. Подправя се със сол и черен пипер.