Листно цвекло с доматчета и сирене
за 4 порции, 30 мин
Продукти
1 кг листно цвекло
250 г чери домати или от големите на парчета
100 г меко козе сирене или друго добре изкиснато бяло саламурено сирене (може да се използва и моцарела)
2 клонки мащерка
3 с.л. зехтин или олио
½ лимон
1 ч.л. мед
сол и черен пипер
Приготвяне
Изрязват се дебелите дръжки на листното зеле. Не се изхвърлят, може да се използват за друго ястие, например супа.
Листата цвекло се бланшират във вряща подсолена вода 2 мин. Отцеждат се и се слагат в тавичка.
Чери доматите се разполовяват и се подреждат върху цвеклото. Сиренето се натрошава или нарязва на парчета и се слага между доматите.
Откъсват се листенцата от клонките мащерка.
Поръсва се мащерката и и се полива с 1 с.л. зехтин или олио.
Пече се в загрята фурна на 160 градуса (с вентилатор 150 градуса) около 10 мин. – докато сиренето започне да се разтопява и получи лек златистокафяв загар.
Изцежда се лимонът. Сокът се смесва с меда и останалия зехтин или олио. Полива се ястието. Подправя се със сол и черен пипер.
