Лучени кюфтета и картофена салата с репички
за 2 порции, 35 мин
Продукти
400 г по-дребни картофи
1 връзка репички
1 краставица
1 връзка пресен лук
1 глава лук
400 г кайма по избор
1 яйце
2 с.л. овесени ядки (може да се заменят с 1 филия накиснат във вода и изстискан хляб)
1 с.л. извара или намачкано бяло саламурено сирене
сол и черен пипер
2 с.л. олио
250 мл зеленчуков бульон
1 с.л. оцет
Приготвяне
Картофите, без да се белят, се сваряват за около 20 мин.
Репичките и краставицата се нарязват на кръгчета. Пресният лук се нарязва на дребно – отделно бялата и зелената част.
Каймата се омесва с наситнения или настърган стар лук, с бялата част на пресния лук, яйцето, овесените ядки, изварата, сол и черен пипер.
Оформят се кюфтета. Изпържват се в загрятото олио.
Сварените картофи се обелват, нарязват се и се заливат със загретия бульон и с оцета. Смесват се краставицата, репичките и зеления лук. Подправя се със сол и черен пипер.
Вместо пресен лук, може да се използва 1 стрък праз.