Маруля с кедрови ядки и ментово олио
за 4 порции, 20 мин
Кухня
09:49 - 23 Ноември 2025
692
Продукти
4 малки и плътни зелени салати или само по-твърдата сърцевина от големи – общо около 600 г
2 с.л. кедрови ядки – други ядки или семки
2 клонки мента
3 с.л. зехтин или олио
сол и черен пипер
1 с.л. лимонов сок
30 г пармезан или друго жълто сирене
Приготвяне
Кедровите ядки се запичат на сух тиган до златисто. Пармезанът се настъргва едро.
Листата мента се пасират със зехтина или олиото и 2-3 с.л. вода. Подправя се със сол, черен пипер и лимоновия сок.
Зелените салатки се разполовяват по дължина, без да се разделят листата. Намазват се с 1 с.л. ментов зехтин.
Пекат се на гореща скара или грил тиган 5 мин с няколко обръщания.
Горещите салатки се поливат с останалия ментов зехтин. Поръсват се с кедровите ядки и пармезана.