Маруля с кедрови ядки и ментово олио

за 4 порции, 20 мин

Кухня
09:49 - 23 Ноември 2025
692
Маруля с кедрови ядки и ментово олио

Продукти

4 малки и плътни зелени салати или само по-твърдата сърцевина от големи – общо около 600 г

2 с.л. кедрови ядки – други ядки или семки

2 клонки мента

3 с.л. зехтин или олио

сол и черен пипер

1 с.л. лимонов сок

30 г пармезан или друго жълто сирене

 

Приготвяне

Кедровите ядки се запичат на сух тиган до златисто. Пармезанът се настъргва едро.

Листата мента се пасират със зехтина или олиото и 2-3 с.л. вода. Подправя се със сол, черен пипер и лимоновия сок.

Зелените салатки се разполовяват по дължина, без да се разделят листата. Намазват се с 1 с.л. ментов зехтин.

Пекат се на гореща скара или грил тиган 5 мин с няколко обръщания.

Горещите салатки се поливат с останалия ментов зехтин. Поръсват се с кедровите ядки и пармезана.