Мини тортички с лимонова сметана
за 6 броя, 60 мин
Продукти
250 г брашно
200 г захар
150 г масло
1 жълтък
3 лимона
1 с.л. нишесте
300 мл течна сметана за разбиване
Приготвяне
Омесват се с куките на миксера или на ръка брашното, 100 г захар, маслото на люспи и яйченият жълтък.
Разделя се на 6 части и се облицоват с него отвътре 6 намазнени формички за тарталети – около 10 см диаметър. Тестото се надупчва по няколко пъти с вилица.
Пече се в загрята фурна на 190 градуса (с вентилатор 170 градуса) 15-18 мин. Оставя се да отпочине 5 мин. и внимателно се изваждат блатовете – кошнички.
Настъргва се кората на 1 лимон. Изцежда се сокът на 2 и ½ лимона. ½ лимон се нарязва с кората на 6 много тънки резена.
Сварява се лимоновият сок с настърганата лимонова кора, 30 мл вода и 100 г захар. Разбърква се нишестето с 3 с.л. студена вода и се добавя в горещия сироп. Оставя се леко да кипне, маха се от котлона и се охлажда с разбъркване.
Сметаната се разбива и се смесва с лимоновия крем с разбъркване чрез повдигане. Разпределя се в изпечените кошнички. Гарнира се с филийките лимон.
Сладкишът може да се приготви и в една голяма форма, като блатът се пече около двойно по-дълго.