Никулден с Lupa.BG: Сьомга щрудел със сладки картофи

4 порции за предястие, 2 порции за основно

Кухня
13:46 - 05 Декември 2019
4133
Никулден с Lupa.BG: Сьомга щрудел със сладки картофи

Продукти

400 г цяло парче филе от сьомга без кожа (може да се замени с друга фина риба по избор - например сьомгова пъстърва или обикновена пъстърва)

1 батат - сладък картоф около 200 г (може да се замени с обикновени картофи)

2 ч.л. царевично нишесте

4 клонки мащерка

½ лимон

50 г масло

2 кори 30 х 30 см от тесто за щрудел (може да се замени с бутер тесто, както и с кори за баклава или баница)

1 ч.л. семена ким или кимион (може да се замени с черен сусам)

1 ч.л. сусам

сол, черен и бял пипер

 

Приготвяне

Бататът се сварява, обелва се, нарязва се на парчета, намачква се и се подправя със сол и черен пипер. Добавя се нишестето и се разбърква.

Настъргва се кората на лимона. Филето сьомга се поръсва с листенцата мащерка и лимоновата кора, подправя се със сол и бял пипер.

Разтопява се маслото. Намазва се едната кора. Слага се втората кора и също се намазва с масло. Ако се използват кори за баница, трябва да са повече - 4 или 6, като по същия начин се подреждат една върху друга, намазани с масло.

Сместа от сладкия картоф се разстила в долната ⅓ част на корите.

Слага се филето сьомга върху картофеното пюре. Завива се на руло, като се подвива и затваря отстрани.

Рулото се слага в тавата с хартия за печене с ръба надолу. Намазва се отгоре с останалото масло. Поръсва се със семената.

Печете се в загрятата фурна на 180 градуса 25-30 мин.

Щруделът се поднася нарязан на филийки.

200 разнообразни рецепти два пъти в месеца със списанието "Кулинарен уикенд" - само за 1 лев.

Търсете актуалния брой с приложение за Никулден с акценти: "Шаранът - традицията и модерното", "Рибената чорба", "Рибната салата", "Топ 5 на сьомгата", "Риба специал", "Риба в тесто" и "Как се прави шоколадова торта с цвекло".

Очаквайте специалното издание за Коледа и Нова година на същата цена - 1 лев.