Никулден с Lupa.BG: Сьомга щрудел със сладки картофи
4 порции за предястие, 2 порции за основно
Продукти
400 г цяло парче филе от сьомга без кожа (може да се замени с друга фина риба по избор - например сьомгова пъстърва или обикновена пъстърва)
1 батат - сладък картоф около 200 г (може да се замени с обикновени картофи)
2 ч.л. царевично нишесте
4 клонки мащерка
½ лимон
50 г масло
2 кори 30 х 30 см от тесто за щрудел (може да се замени с бутер тесто, както и с кори за баклава или баница)
1 ч.л. семена ким или кимион (може да се замени с черен сусам)
1 ч.л. сусам
сол, черен и бял пипер
Приготвяне
Бататът се сварява, обелва се, нарязва се на парчета, намачква се и се подправя със сол и черен пипер. Добавя се нишестето и се разбърква.
Настъргва се кората на лимона. Филето сьомга се поръсва с листенцата мащерка и лимоновата кора, подправя се със сол и бял пипер.
Разтопява се маслото. Намазва се едната кора. Слага се втората кора и също се намазва с масло. Ако се използват кори за баница, трябва да са повече - 4 или 6, като по същия начин се подреждат една върху друга, намазани с масло.
Сместа от сладкия картоф се разстила в долната ⅓ част на корите.
Слага се филето сьомга върху картофеното пюре. Завива се на руло, като се подвива и затваря отстрани.
Рулото се слага в тавата с хартия за печене с ръба надолу. Намазва се отгоре с останалото масло. Поръсва се със семената.
Печете се в загрятата фурна на 180 градуса 25-30 мин.
Щруделът се поднася нарязан на филийки.
200 разнообразни рецепти два пъти в месеца със списанието "Кулинарен уикенд" - само за 1 лев.
Търсете актуалния брой с приложение за Никулден с акценти: "Шаранът - традицията и модерното", "Рибената чорба", "Рибната салата", "Топ 5 на сьомгата", "Риба специал", "Риба в тесто" и "Как се прави шоколадова торта с цвекло".
Очаквайте специалното издание за Коледа и Нова година на същата цена - 1 лев.