Ориз с тиква , гъби и орехи
за 2 порции, 25 мин
Продукти
100 г ориз басмати или друг по избор
сол и черен пипер
400 г тиква
150 г печурки или други гъби
1 скилидка чесън
2 с.л. зехтин или олио
1 с.л. малинов оцет или друг плодов – може ябълков
100 мл зеленчуков бульон
50 г орехови ядки
Приготвяне
Оризът се сварява в 200 мл подсолена вода под капак за около 10 мин.
Тиквата се обелва, изчиства се от семките и се нарязва на кубчета. Гъбите се разполовяват.
Обеленият чесън се наситнява. Сотира се за секунди в загретия зехтин. Добавя се тиквата, посолява се и се запържва около 5 мин.
Прибавят се гъбите и се запържва още 5 мин. Подправя се със сол и черен пипер. Сипват се оцетът и бульонът, оставя се да заври и се готви 4-5 мин.
Тиквата и гъбите се смесват с ориза. Гарнира се с орехите, нарязани едро.
Може да се поднесе с кисело мляко с нар.