Ориз с тиква , гъби и орехи

за 2 порции, 25 мин

Кухня
08:35 - 11 Март 2023
2948
Ориз с тиква, гъби и орехи

Продукти

100 г ориз басмати или друг по избор

сол и черен пипер

400 г тиква

150 г печурки или други гъби

1 скилидка чесън

2 с.л. зехтин или олио

1 с.л. малинов оцет или друг плодов – може ябълков

100 мл зеленчуков бульон

50 г орехови ядки

 

Приготвяне

Оризът се сварява в 200 мл подсолена вода под капак за около 10 мин.

Тиквата се обелва, изчиства се от семките и се нарязва на кубчета. Гъбите се разполовяват.

Обеленият чесън се наситнява. Сотира се за секунди в загретия зехтин. Добавя се тиквата, посолява се и се запържва около 5 мин.

Прибавят се гъбите и се запържва още 5 мин. Подправя се със сол и черен пипер. Сипват се оцетът и бульонът, оставя се да заври и се готви 4-5 мин.

Тиквата и гъбите се смесват с ориза. Гарнира се с орехите, нарязани едро.

Може да се поднесе с кисело мляко с нар.