Паеля с пилешко , грах и чушки
за 2 порции, 50 мин
Продукти
2 филета от пилешки гърди - около 300 г
1 ч.л. лют червен пипер
1-2 с.л. зехтин
1 глава лук
1 скилидка чесън
1-2 чушки - около 200 г
сол и черен пипер
100 г ориз
1 щипка шафран (може да се замени с ½ ч.л. куркума, но вкусът ще е друг)
1 с.л. червен пипер
400 мл пилешки бульон
75 г грах
2 стръка пресен лук
1 лимон
Приготвяне
Пилешките гърди се нарязват на хапки – около 3x3 см. Мариноват се с лютия червен пипер, смесен с около 1 ч.л. зехтин. Оставя се в хладилника за около 20 мин.
Обелените лук и чесън се наситняват. Изчистената чушка от семето се нарязва на кубчета около 1 см.
Загрява се останалият зехтин и се запържва пилешкото до леко покафеняване. Изважда се от мазнината и се подправя със сол.
В същата мазнина се запържват леко лукът и чесънът. Добавя се оризът, поръсва се с шафрана и червения пипер и се разбърква на котлона. Залива се с бульона и се кипва.
Прибавят се пилешкото и грахът. Подправя се със сол и черен пипер и се готви на тих огън с често разбъркване 10-15 мин.
Поръсва се с нарязания на пръстени пресен лук и се гарнира с резени лимон.
Може да се приготви с обезкостен пилешки бут, като се запържва двойно по-дълго.