Пълнен алабаш с грах върху бял сос

за 4 порции, 50 мин

Кухня
06:53 - 24 Януари 2023
1360
Пълнен алабаш с грах върху бял сос

Продукти

4 грудки малък алабаш – по около 150 г, или 1-2 от едрия

сол, черен пипер, индийско орехче

1 връзка пресен лук

250 г грах

3 клонки мента или джоджен

2 с.л. масло – 30 г

3 с.л. брашно – 40 г

250 мл прясно мляко

1 с.л. зехтин или олио

100 г заквасена сметана (може да се замени с изцедено кисело мляко)

½ малък лимон

1 жълтък

 

Приготвяне

Алабашът се обелва и грудките цели се сваряват до омекване без разваряване във вряща подсолена вода за около 20 мин.

Може да се използват и листата.

Пресният лук се нарязва напречно на парчета. Листенцата мента се наситняват. Нарязват се на дребно листата на алабаша.

Сварените грудки се изваждат от водата, а тя се запазва.

Разтопява се маслото в тенджера и леко се запържва брашното с непрекъснато бъркане. Разрежда се с разбъркване с прясното мляко и малко вода от варенето на алабаша. Кипва и се вари около 15 мин. да стане на средно гъст сос.

Отрязват се капачета на алабаша и се издълбават. Капачетата и извадената вътрешност се наситняват.

Загрява се зехтинът и се сотират грахът и пресният лук на средна температура около 5 мин. Прибавят се нарязаният алабаш, заквасената сметана и ментата и се разбърква. Подправя се със сол и черен пипер.

Брашненият сос се подправя с изцедения лимонов сок, сол, черен пипер и индийско орехче. Добавят се листата на алабаша и се разбърква на котлона. Прибавя се жълтъкът и се разбърква.

Алабашът се пълни с граховата плънка. Подрежда се върху соса.