Пълнен тарт със сочни лимонови ябълки
90 мин
Продукти
За тестото: 100 г меко масло, 200 г пълнозърнесто пшенично брашно, 50 г соево брашно (може да се използва 250 г бяло брашно), ½ пак. бакпулвер, 30 г захар, 1 щипка сол, 100 мл прясно мляко.
За пълнежа: 1 ч.л. настъргана лимонова кора, 3 с.л. лимонов сок, 1 кг ябълки, 30 г филирани бадеми – белени, нарязани на люспи (може да се заменят с други ядки, например орехи), 40 г захар.
Пудра захар за поръсване.
Приготвяне
Маслото се разтопява на слаб огън. Смесват се двата вида брашно, бакпулверът, захарта и солта.
Добавят се маслото и прясното мляко и се омесва с куките на миксера гладко тесто. Завива се с прозрачно фолио и се оставя в хладилника 20 мин.
Ябълките се обелват и се нарязват на малки кубчета или се настъргват едро. Смесват се с лимоновия сок, лимоновата кора, бадемите и захарта.
Половината тесто разточва и се разстила във форма по дъното и по стените. Пълни се с ябълковата смес. Покрива се с кора от останалото тесто като се притиска по ръба да се защипе с долната кора. Повърхността се набожда на няколко места с вилица.
Пече се в загрята фурна на 200 градуса около 30 мин. до златисто кафяво. Оставя се да изстине, изважда се от формата и се поръсва с пудра захар.