Печен праз със сметана и сирене
за 4 порции, 40 мин
Продукти
4 стръка праз
сол, черен пипер и индийско орехче
3 яйца
150 мл течна готварска сметана (може да се замени с прясно мляко)
1 с.л. лимонов сок
200 г моцарела (може да се замени с бяло саламурено сирене или с жълто сирене – например кашкавал)
масло за намазване
Приготвяне
Празът се почиства и се нарязва напречно на парчета с дължина около 10 см.
Бланшира се във вряща подсолена вода за около 2 мин. Охлажда се в студена вода и се отцежда.
Яйцата се разбиват със сметаната, сол, черен пипер. Подправя се с лимоновия сок и индийско орехче.
Празът се разпределя в 4 малки огнеупорни съдчета за печене или в един голям съд, предварително намазани с масло. Залива се с яйчената смес. Покрива се с нарязаната на филийки моцарела.
Пече се в загрята фурна на 200 градуса до златисто кафяво 15-20 мин.