Печен праз със сметана и сирене

за 4 порции, 40 мин

Кухня
07:04 - 07 Ноември 2022
5502
Печен праз със сметана и сирене

Продукти

4 стръка праз

сол, черен пипер и индийско орехче

3 яйца

150 мл течна готварска сметана (може да се замени с прясно мляко)

1 с.л. лимонов сок

200 г моцарела (може да се замени с бяло саламурено сирене или с жълто сирене – например кашкавал)

масло за намазване

 

Приготвяне

Празът се почиства и се нарязва напречно на парчета с дължина около 10 см.

Бланшира се във вряща подсолена вода за около 2 мин. Охлажда се в студена вода и се отцежда.

Яйцата се разбиват със сметаната, сол, черен пипер. Подправя се с лимоновия сок и индийско орехче.

Празът се разпределя в 4 малки огнеупорни съдчета за печене или в един голям съд, предварително намазани с масло. Залива се с яйчената смес. Покрива се с нарязаната на филийки моцарела.

Пече се в загрята фурна на 200 градуса до златисто кафяво 15-20 мин.