Печени ябълки с орехи и стафиди в хрупкаво гнездо

за 12 парчета, 80 мин

Кухня
08:40 - 07 Февруари 2023
2608
Печени ябълки с орехи и стафиди в хрупкаво гнездо

Продукти

30 г стафиди

30 г орехови ядки

3 пръчки канела

1 лайм или ½ лимон

9 малки ябълки – по около 100 г всяка

1 с.л. мед

75 г масло

3 с.л. галета

3 яйца

1 щипка сол

125 г кафява захар

400 г кисело мляко

1 пак. ванилова захар

300 г пшеничен грис (може да се замени с брашно)

1 бакпулвер

пудра захар за поръсване

 

Приготвяне

Стафидите се накисват с малко топла вода. Орехите се нарязват едро. Пръчките канела се разполовяват напречно и надлъжно.

Настъргва се кората на лайма. Изцежда се сокът на половината лайм.

Изрязва се семето на ябълките с кръгъл резец, така че да останат цели. Кухините се поливат с малко сок от лайм.

Стафидите се отцеждат и се подсушават. Разбъркват се с орехите и меда. Пълнят се ябълките и се забожда като дръжка по едно парче канела.

Маслото леко се разтопява и се намазва с малко от него форма за печене. Поръсва се с галетата.

Разбиват се яйцата с щипката сол и кафявата захар до пяна. Добавят се с разбъркване киселото мляко, кората лайм, ванилията и поизстиналото масло, от което се заделят 2 с.л. лъжици. Прибавя се грисът с бакпулвера и всичко се разбърква на гладко тесто.

Излива се тестото във формата и се заглажда. Подреждат се пълнените ябълки в тестото. Намазват се със заделеното масло.

Пече се в загрята фурна на 180 градуса (с вентилатор 160 градуса) 40 мин. до златисто кафяво.

Оставя се да изстине малко и се изважда от формата. Поръсва се с пудра захар.