Печени ябълки с орехи и стафиди в хрупкаво гнездо
за 12 парчета, 80 мин
Продукти
30 г стафиди
30 г орехови ядки
3 пръчки канела
1 лайм или ½ лимон
9 малки ябълки – по около 100 г всяка
1 с.л. мед
75 г масло
3 с.л. галета
3 яйца
1 щипка сол
125 г кафява захар
400 г кисело мляко
1 пак. ванилова захар
300 г пшеничен грис (може да се замени с брашно)
1 бакпулвер
пудра захар за поръсване
Приготвяне
Стафидите се накисват с малко топла вода. Орехите се нарязват едро. Пръчките канела се разполовяват напречно и надлъжно.
Настъргва се кората на лайма. Изцежда се сокът на половината лайм.
Изрязва се семето на ябълките с кръгъл резец, така че да останат цели. Кухините се поливат с малко сок от лайм.
Стафидите се отцеждат и се подсушават. Разбъркват се с орехите и меда. Пълнят се ябълките и се забожда като дръжка по едно парче канела.
Маслото леко се разтопява и се намазва с малко от него форма за печене. Поръсва се с галетата.
Разбиват се яйцата с щипката сол и кафявата захар до пяна. Добавят се с разбъркване киселото мляко, кората лайм, ванилията и поизстиналото масло, от което се заделят 2 с.л. лъжици. Прибавя се грисът с бакпулвера и всичко се разбърква на гладко тесто.
Излива се тестото във формата и се заглажда. Подреждат се пълнените ябълки в тестото. Намазват се със заделеното масло.
Пече се в загрята фурна на 180 градуса (с вентилатор 160 градуса) 40 мин. до златисто кафяво.
Оставя се да изстине малко и се изважда от формата. Поръсва се с пудра захар.