Печено месо и тиквено чътни върху хляб (с билков крем фреш)
за 20 броя, 90 мин
Продукти
За печеното месо: 2 ½ кг цяло парче говеждо/телешко месо (може да се замени със свинско месо), 2 с.л. масло, сол.
За тиквата: ½ малка тиква, 4 ябълки, 250 г желираща захар, 2 с.л. калвадос – ябълкова ракия, или ябълков сок, сол, лют червен пипер на люспи или едър сладък червен пипер.
За крема: 1 ч.ч. крем фреш (може да се замени със заквасена сметана или крем сирене), сол, черен пипер, микс провансалски билки или други по избор.
20 филии хляб по избор.
Приготвяне
Месото се натрива със сол. Загрява се маслото и месото се запържва от всички страни до златисто кафяво 2-3 мин. Слага се в тавичка и се пече в загрята фурна на 120 градуса около 60 мин.
Оставя се да отпочине 10 мин. Нарязва се на много тънки филийки топло или студено.
Тиквата се обелва, почиства се от семките и се настъргва. Ябълките се обелват, почистват се от семките и се настъргват.
Тиквата и ябълките се смесват в тенджера. Добавят се желиращата захар и калвадосът.
Разбърква се и се слага да заври на висока температура. Намалява се котлонът и се вари 10 мин. Овкусява се със сол и лют червен пипер.
Крем фрешът се разбърква, като се овкусява със сол, черен пипер и наситнените билки.
Хлябът се намазва с крема. Покрива се с тънки резени месо. Гарнира се с тиквеното чътни.