Пиле сате с плодово чътни

за 4 порции, 50 мин

Кухня
09:02 - 09 Март 2023
2591
Пиле сате с плодово чътни

Продукти

400 г филе пилешки гърди

4 с.л. светъл соев сос

½ ч.л. самбал – люта паста от чушки

125 г чери домати (може да се заменят с домати на парченца)

250 г ягоди (може да се заменят с друг мек плод по избор)

2 стръка пресен лук

1 червено люто чушле или парче червена сладка чушка

около 20 г пресен джинджифил

1 малък портокал

4 с.л. олио

2 с.л. ябълков оцет

4 стръка кориандър или магданоз

сол и черен пипер

 

Приготвяне

Пилешкото месо се нарязва надлъжно на тънки ивици - около 3 х 10 см.

Смесват се соевият сос и самбалът. Натрива се месото и се оставя в хладилника да се маринова поне за 1 час.

Чери доматите се обелват и се разполовяват.

Ягодите се нарязват на парчета.

Пресният лук се нарязва на тънки пръстени.

Лютото чушле без семките се нарязва на тънки ленти. Обеленият джинджифил се настъргва фино.

Изцежда се сокът на портокала.

Загрява се 2 с.л. олио и се запържват леко заедно пресният лук, лютото чушле и джинджифилът.

Добавят се чери доматите, оцетът и 5 с.л. портокалов сок. Готви се на тих огън 5 мин. Прибавят се 2/3 от ягодите и се готви още 1 мин.

Добавят се останалите ягоди, разбърква се и се маха от котлона. Оставя се да изстине.

Прибавя се наситненият кориандър и се подправя със сол и черен пипер.

Лентите мариновано пилешко месо се нанизват по една на шиш.

Шишчетата се пекат на намазана с останалото олио скара или на тиган 3-4 мин. от всяка страна.

Гарнират се с ягодовото чътни.