Пилешко филе с бадемови броколи

за 4 порции, 40 мин

Кухня
08:49 - 30 Октомври 2023
11437
Пилешко филе с бадемови броколи

Продукти

400 г броколи

сол и черен пипер

2 клонки розмарин

1-2 стръкчета салвия

4 филета пилешки гърди или от бут по около 150 г

2 с.л. зехтин или олио

10 г масло

2 с.л. лимонов сок

1 скилидка чесън

2 с.л. нарязани бадеми

 

Приготвяне

Броколито се нарязва на розички и се бланшира във вряща подсолена вода около 4 мин. – да остане хрупкаво. Отцежда се и се изплаква под студена вода.

Розмаринът и салвията се наситняват.

Пилешките филета се подправят със сол и черен пипер. Запържват се в загретия зехтин от всяка страна 2-3 мин. – ако са от бут, се готвят по-дълго.

Изваждат се от тигана и се слага половината масло заедно с билките върху тях да се разтопи. Поливат се с лимоновия сок.

Обеленият чесън се наситнява. Запържва се заедно с бадемите в разтопеното останало масло на средна температура до златисто кафяво.

Разбърква се с броколите и се подправя със сол и черен пипер. Гарнират се пилешките филета.