Пилешко филе с бадемови броколи
за 4 порции, 40 мин
Продукти
400 г броколи
сол и черен пипер
2 клонки розмарин
1-2 стръкчета салвия
4 филета пилешки гърди или от бут по около 150 г
2 с.л. зехтин или олио
10 г масло
2 с.л. лимонов сок
1 скилидка чесън
2 с.л. нарязани бадеми
Приготвяне
Броколито се нарязва на розички и се бланшира във вряща подсолена вода около 4 мин. – да остане хрупкаво. Отцежда се и се изплаква под студена вода.
Розмаринът и салвията се наситняват.
Пилешките филета се подправят със сол и черен пипер. Запържват се в загретия зехтин от всяка страна 2-3 мин. – ако са от бут, се готвят по-дълго.
Изваждат се от тигана и се слага половината масло заедно с билките върху тях да се разтопи. Поливат се с лимоновия сок.
Обеленият чесън се наситнява. Запържва се заедно с бадемите в разтопеното останало масло на средна температура до златисто кафяво.
Разбърква се с броколите и се подправя със сол и черен пипер. Гарнират се пилешките филета.