Пиперен стек с вино и розмарин
за 4 порции, 25 мин
Продукти
4 телешки или свински стекове - пържоли без кост по 120 г с дебелина 2-3 см
меланж, зелен или черен пипер на зърна
по-едра сол
2 с.л. олио или зехтин
1 скилидка чесън
1 клонка от розмарин
100 мл месен бульон
200 мл червено вино
80 г твърдо масло
смлян черен пипер
тънки ленти лимонова кора
Приготвяне
Стековете се поръсват отвсякъде с леко счуканите зърна пипер, като се натиска да полепне добре по месото.
Запържват се в загрятото олио или зехтин от двете страни по 2 мин.
Добавят се счуканият чесън, клонката розмарин и лимонова кора и се разбъркват в мазнината на месото да се овкуси.
Маха се тиганът от котлона и се оставя да отпочине месото няколко минути.
Стековете се завиват в алуминиево фолио и се оставят в загрята на 60 градуса фурна.
Бульонът и виното се сипват в същия тигана. Оставя се силно да кипне като се разбърква и ври докато течността остане на 1/3. Маха се от котлона и в соса се слага студеното масло бавно да се разтопи. Подправя се със сол и смлян черен пипер.
Връщат се стековете в соса и се поръсват със сол.