Портокалови шишчета със салца от рукола и домати
за 2 порции, 60 мин
Продукти
200-300 г месо по избор – свинско, агнешко, пилешко, пуешко
1 глава червен лук
1 скилидка чесън
3 портокала
2 клонки мащерка
1 ч.л. червен пипер
1-2 щипки лют червен пипер
1 щипка канела
сол и черен пипер
около 40 г рукола
100 г чери домати
2 с.л. зехтин или олио
Приготвяне
Месото се нарязва на ленти с широчина около 1 см. Нанизват се на шишчета.
Обелените лук и чесън се наситняват.
2 портокала се обелват и се изрязват филенцата от ципите, като се събира сокът. Третият портокал се изцежда на сок.
Към сока се добавят наситнената мащерка, червеният пипер, лютият червен пипер, канелата, чесънът, лукът, сол и черен пипер. Със сместа се мариноват шишчетата около 20 мин.
Шишчетата се отцеждат, а маринатата се кипва с 1 с.л. зехтин докато намалее наполовина и се оставя да изстине.
Загрява се останалият зехтин и се изпържват шишчетатата.
Руколата се смесва с разполовените чери домати и портокалите. Полива се със сгъстената марината.
Върху салцата се подреждат шишчетата.