Портокалово тирамису с крем сирене и ядки
за 4 порции, 45 мин
Продукти
1 портокал
50 г захар
1 яйце
още 2 с.л. захар
125 г крем сирене с ядки – готово или с добавени нарязани ядки
100 мл силно, студено кафе еспресо
8 бишкоти
10 г лешници нарязани на люспи – на тънко
Приготвяне
Обелва се портокалът и се изрязват плодовите филенца от ципите.
50 г захар се кипва със 75 мл вода и се сварява сироп за около 5 мин.
Филенцата портокал се слагат в сиропа и се оставят да престоят – може и няколко часа или цяла нощ.
Белтъкът на яйцето се разбива с 1 с.л. захар. Жълтъкът се разбива с ½ с.л. захар и се разбърква на крем със сиренето с ядки. Добавя се разбитият белтък с внимателно разбъркване.
Кафето се смесва с останалата ½ с.л. захар. Бишкотите се подреждат в 4 чашки и се поръсват с кафето. Разпределя се кремът и се слага в хладилника да се охлади и стегне.
Гарнира се с маринованите портокали и се поръсва с лешниците.