Поширани смокини - в меден винен сос с кардамон

за 2 порции, 30 мин

Кухня
09:44 - 19 Ноември 2023
2569
Поширани смокини - в меден винен сос с кардамон

Продукти

6 едри пресни смокини (или сушени, накиснати в хладка вода докато набъбнат и отцедени)

2 шушулки кардамон

400 мл червено вино

3 с.л. мед

2 с.л. кафява захар

1/4 лимон

2 с.л. рикота (може да се замени с извара, заквасена сметана или изцедено кисело мляко)

 

Приготвяне

Счукват се шушулките кардамон и се изваждат се семенцата. Изрязва се лимоновата кора. Смесват се червеното вино, медът, захарта, кардамонът и лимоновата кора и се загрява без да кипва. Вари се на средна температура 15 мин. точно под точката на кипене.

Отрязват се връхчетата на смокините.

Добавят се смокините в соса, оставя се да кипне и се варят 10 мин. на средна температура.

Изваждат се смокините. Сосът се оставя да изстине.

Сосът се добавя към смокините. Слага се в хладилника за около 4 часа. Поднася се с рикота (или с извара, разбъркана със заквасена сметана или отцедено кисело мляко).