Пуешки (пилешки) пиперени стекове
за 4 порции, 20 мин
Продукти
4 тънки пуешки или пилешки шницела, стекове от гърди – по около 150 г всеки
3 ч.л. маринован или сух зелен пипер на зърна
3 главички шалот или друг по-дребен лук
2 скилидки чесън
1 връзка див лук или зелените пера на пресен лук
сол и черен пипер
1 с.л. зехтин или олио
4 с.л. бренди или сок от червена боровинка
300 мл течна готварска сметана или заквасена сметана
Приготвяне
Зеленият пипер леко се счуква. Обелените шалот и чесън се наситняват.
Дивият лук се нарязва на пръстени.
Подсушените пуешки стекове се поръсват с черен пипер и се запържват в загретия зехтин от всяка страна на висока температура до златисто кафяво.
Изваждат се от тигана, посоляват се и се завиват в алуминиево фолио.
В същата мазнина се сотират шалотът и чесънът за 1-2 мин.
Добавя се зеленият пипер и се сипва брендито - силно да заври.
Прибавя се сметаната и кипва.
Връщат се пуешките шницели и отново кипва.
Подправя се със сол и се поръсва с дивия лук.