Ребърца с картофена-гъби салата
за 4 порции, 60 мин
Продукти
800 г свински ребърца – неразрязани
2 клонки мащерка
5 сушени доматa в зехтин или олио от бурканче
1 ч.л. зърна зелен пипер или меланж
сол
6 с.л. балсамов оцет
6 картофа по около 100 г
300 г гъби
3 стръка пресен лук
½ връзка магданоз
200 мл зеленчуков бульон
Приготвяне
Ребрата се слагат в плитка тавичка.
Сушените домати се нарязват на ивици. Пасират се заедно със зеления пипер, мащерката, сол, 1 с.л. балсамов оцет и 5-6 с.л. вода на кремообразна паста.
Намазват се ребрата и се оставят да се мариноват в хладилника най-малко 30 мин.
Картофите се сваряват за около 20 мин. и се обелват.
Гъбите се нарязват на много тънки филийки. Пресният лук се нарязва на тънки пръстени. Магданозът се наситнява.
Ребрата се пекат в загрята фурна на 200 градуса (с вентилатор 180 градуса) около 20 мин, като се обръщат един път.
Смесват се зеленчуковият бульон, останалият балсамов оцет, 2 с.л. от зехтина или олиото на сушените домати, сол и черен пипер.
Картофите се нарязват и се смесват с гъбите, пресния лук, магданоза и дресинга.
Ребрата се нарязват и се поднасят със салатата.