Рибни пръчици в корнфлейкс с грахово пюре

за 4 порции, 70 мин

Кухня
09:35 - 16 Октомври 2022
2468
Рибни пръчици в корнфлейкс с грахово пюре

Продукти

За рибата: 800 г филе от риба по избор, 2 с.л. лимонов сок, ½ ч.л. настъргана лимонова кора, сол и бял пипер, 10 г брашно, 2 яйца, 80 г галета, 2 с.л. корнфлейкс, зехтин или олио и масло за пържене.

За пюрето: пресен или замразен грах, картофи, зеленчуков бульон, зехтин или олио, сол и черен пипер.

 

Приготвяне

Картофите се сваряват.

Кипва се бульонът, слага се грахът и се вари около 5 мин. Прецежда се като се запазва бульонът. Грахът се пасира с малко количество от бульона на гъсто пюре.

Картофите се обелват и се намачкват. Разбъркват се с граха и зехтина, като може да се добави и от бульона до кремообразно пюре. Подправя се със сол и черен пипер.

Рибното филе се нарязва на ленти – пръчици, около 2x8 см. Полива се с лимоновия сок.

Леко натрошеният корнфлейкс се смесва с галетата. Яйцата се разбиват.

Загрява се маслото заедно със зехтин или олио.

Рибата се овкусява със сол и бял пипер. Овалва се в брашното, потапя се в яйцето и се овалва в галетата с корнфлейкса.

Пържи се на порции по около 7 мин. до златисто кафяво. Поръсва се с лимонова кора.

Поднася се с граховото пюре.