Ризото със сушени гъби

за 4 порции, 30 мин

Кухня
09:11 - 12 Февруари 2022
2814
Ризото със сушени гъби

Продукти

45 г сухи манатарки или други сушени гъби

1 глава лук

80 г масло

500 г ориз за ризото

400 мл пилешки бульон

400 мл зеленчуков бульон

120 мл бяло вино

80 г пармезан или друго жълто сирене - може кашкавал

 

Приготвяне

Гъбите се накисват в 400 мл топла вода за около 20 мин. Отцеждат се, като се запазва водата.

Лукът се наситнява и се запържва за кратко в разтопеното масло. Добавят се гъбите и се сотира още малко, докато се изпари течността. Прибавя се оризът и се запържва леко.

Деглазира се с бялото вино и къкри докато се поеме напълно от ориза.

Добавя се половината от двата бульона и гъбената вода. С непрекъснато разбъркване се оставя да кипне на силен огън.

Намалява се котлонът на средна температура и се готви около 20 мин., като се разбърква често.

Поръсва се с настъргания пармезан. Може да се допълни и билка по избор.