Ризото със сушени гъби
за 4 порции, 30 мин
Продукти
45 г сухи манатарки или други сушени гъби
1 глава лук
80 г масло
500 г ориз за ризото
400 мл пилешки бульон
400 мл зеленчуков бульон
120 мл бяло вино
80 г пармезан или друго жълто сирене - може кашкавал
Приготвяне
Гъбите се накисват в 400 мл топла вода за около 20 мин. Отцеждат се, като се запазва водата.
Лукът се наситнява и се запържва за кратко в разтопеното масло. Добавят се гъбите и се сотира още малко, докато се изпари течността. Прибавя се оризът и се запържва леко.
Деглазира се с бялото вино и къкри докато се поеме напълно от ориза.
Добавя се половината от двата бульона и гъбената вода. С непрекъснато разбъркване се оставя да кипне на силен огън.
Намалява се котлонът на средна температура и се готви около 20 мин., като се разбърква често.
Поръсва се с настъргания пармезан. Може да се допълни и билка по избор.