Шоко дюлева торта с млечен крем

80 мин

Кухня
07:43 - 02 Февруари 2023
2401
Шоко дюлева торта с млечен крем

Продукти

4 яйца

1 щипка сол

80 г захар

50 г брашно

50 г нишесте

20 г какао

800 г дюли 

1 шушулка ванилия или 2 пак. ванилова захар

½ лимон

200 мл ябълков сок

150 мл ябълков сироп (може да се замени с ябълков сок с добавени 2 с.л. мед)

2 листа желатин или 1/3 пак. на гранули (може да се приготви и без желиране)

300 г извара (може да е замени с крем сирене, заквасена сметана или изцедено кисело мляко)

200 г кисело мляко

канела по желание

 

Приготвяне

Разделят се яйцата. Белтъците се разбиват с щипката сол и половината захар на твърд сняг. Жълтъците се разбиват с останалата захар и 3 с.л. гореща вода до крем.

Добавят се към жълтъците брашното, нишестето и какаото и се разбърква. Прибавят се с разбъркване чрез повдигане и белтъците.

Тестото се изципва във форма с хартия за печене и се заглажда. Пече се в загрята фурна на 200 градуса (с вентилатор 180 градуса) 8-10 мин. Оставя се да изстине, без да се изважда от формата.

Почистените от мъха измити дюли се обелват. Разрязват се на четири, маха се семето, нарязват се на тънки филийки и се слагат в тенджера.

Разрязва се шушулката ванилия и се остъргват семенцата. Изцежда се лимонът – ще трябват 2 с.л. сок.

Към дюлите се прибавят ванилията, ябълковият сок и сироп. Кипва се и се вари на тих огън около 10 мин.

Изцеждат се дюлите, като течността се събира. Подреждат се върху блата. Дюлите се поливат, намазват с 1 с.л. от течността.

Желатинът се накисва в студена вода.

Разбърква се изварата с киселото мляко. Може да се подслади с мед и да се сложи и канела.

Набъбналият желатин леко се загрява и се разтваря с разбъркване.

Разбърква се 1/3 от изварата с топлия желатин и се смесва с останалата извара.

Млечната смес се разстила върху дюлите. Слага се в хладилника да се стегне за поне 2 часа.

Тортата може да се приготви с готови дюли от компот.