Шоко дюлева торта с млечен крем
80 мин
Продукти
4 яйца
1 щипка сол
80 г захар
50 г брашно
50 г нишесте
20 г какао
800 г дюли
1 шушулка ванилия или 2 пак. ванилова захар
½ лимон
200 мл ябълков сок
150 мл ябълков сироп (може да се замени с ябълков сок с добавени 2 с.л. мед)
2 листа желатин или 1/3 пак. на гранули (може да се приготви и без желиране)
300 г извара (може да е замени с крем сирене, заквасена сметана или изцедено кисело мляко)
200 г кисело мляко
канела по желание
Приготвяне
Разделят се яйцата. Белтъците се разбиват с щипката сол и половината захар на твърд сняг. Жълтъците се разбиват с останалата захар и 3 с.л. гореща вода до крем.
Добавят се към жълтъците брашното, нишестето и какаото и се разбърква. Прибавят се с разбъркване чрез повдигане и белтъците.
Тестото се изципва във форма с хартия за печене и се заглажда. Пече се в загрята фурна на 200 градуса (с вентилатор 180 градуса) 8-10 мин. Оставя се да изстине, без да се изважда от формата.
Почистените от мъха измити дюли се обелват. Разрязват се на четири, маха се семето, нарязват се на тънки филийки и се слагат в тенджера.
Разрязва се шушулката ванилия и се остъргват семенцата. Изцежда се лимонът – ще трябват 2 с.л. сок.
Към дюлите се прибавят ванилията, ябълковият сок и сироп. Кипва се и се вари на тих огън около 10 мин.
Изцеждат се дюлите, като течността се събира. Подреждат се върху блата. Дюлите се поливат, намазват с 1 с.л. от течността.
Желатинът се накисва в студена вода.
Разбърква се изварата с киселото мляко. Може да се подслади с мед и да се сложи и канела.
Набъбналият желатин леко се загрява и се разтваря с разбъркване.
Разбърква се 1/3 от изварата с топлия желатин и се смесва с останалата извара.
Млечната смес се разстила върху дюлите. Слага се в хладилника да се стегне за поне 2 часа.
Тортата може да се приготви с готови дюли от компот.